Hoezo beperking? Verrijking!

Prachtwerk op de Hoge Ven

Volwassenen met een geestelijke beperking die een bijdrage leveren aan het basisonderwijs… hoe doe je dat dan? Bij Prachtwerk weten ze wel hoe ze dat moeten aanpakken. Op Kindcentrum Hoge Ven in Warmenhuizen zijn ze daar heel enthousiast over. Dus ging ParaMeter poolshoogte nemen. ‘Kinderen denken dat ze er een juf bij hebben.’

Esdégé Reigersdaal ‘zet zich in voor volwaardig burgerschap voor mensen met een handicap’ zo lezen we in de visie op de website. Dat doet de instelling onder andere door dagbesteding op locatie te organiseren waarbij cliënten zo veel mogelijk integreren in de samenleving, ook vanuit de gedachte ‘dingen samen doen’. In Warmenhuizen zijn cliënten actief in het dorpshuis waar zij allerlei hand- en spandiensten verrichten. Ook werken ze elke woensdag bij Café De Klok in het dorp, vertelt begeleidster Heleen Woestenburg. “Daar koken we, en werken we in de bediening, dus wij runnen een dag in de week het restaurant onder het mom ‘Prachtwerk in De Klok’. We zijn altijd op zoek naar mogelijkheden om onze cliënten te laten integreren in de samenleving. Zo hebben we ook aangeklopt bij bedrijven in het dorp.” Vervolgens kwam het idee opborrelen om samenwerking te zoeken met Kindcentrum Hoge Ven. “Wij hebben in eerste instantie voorgesteld om cliënten te laten voorlezen aan kleuters. Eenmaal binnen, zouden we dat contact misschien kunnen uitbouwen.”

 

Blaadjes vouwen en lijm kloppen

En zo pakte het ook uit. “We startten met voorlezen bij de kleuters, een ochtend in de week. Dat beviel zo goed, dat er steeds meer taken bij kwamen, klusjes zoals koffie zetten, de was vouwen, boeken opruimen en het papier inzamelen, tot en met het ondersteunen van leerkrachten in de klas.” De taken zijn zorgvuldig afgestemd op het niveau van de cliënten, benadrukt Heleen. “Het is mooi om te zien hoe leerkrachten dat oppakken. Juf Yvette van groep 1/2 weet onze Miriam heel goed passende taken te geven, dingen waar zij goed in is, waardoor de kinderen denken dat ze er een juf bij hebben. Blaadjes vouwen is voor sommige kleuters nog een lastig klusje, maar dat kan Miriam bijvoorbeeld als de beste. Bente kan heel goed behanglijm kloppen voor de kleuters en Lida is een kei in boeken sorteren en opbergen.”

 

Samen doen

Inmiddels zijn Miriam, Bente, Willem en hun collega’s twee dagen per week aanwezig op Kindcentrum Hoge Ven, waar ze op allerlei manier ondersteunen. “Willem helpt bij de technieklessen en Bas, de kok van De Klok, komt naar school om verse soep te koken (zie foto) die we in de pauze verkopen aan de leerkrachten. Van de opbrengst kunnen we weer nieuwe soep maken. Alles bij elkaar is dit een prachtige dagbesteding voor onze mensen. Ze doen de dingen met elkaar, maar ook samen met de kinderen. En ze worden vaak door de leerkrachten betrokken bij wat er in de klas speelt, bijvoorbeeld als ze samen liedjes gaan zingen. Er ontstaat steeds meer interactie.” Het team schoof ook aan bij het kerstdiner ‘natuurlijk’ in een chique outfit. “Onze kok heeft voor de kinderen gekookt. Dat was een groot succes.”

 

Ieder mens waardevol

Heleen herkent ook leerpunten voor de kinderen. “Zij zien dat het niet uitmaakt wie of wat je bent, dat ieder mens waardevol is. Dat we allemaal wel ergens goed in zijn, en in andere dingen wat minder, en dat dat helemaal prima is. Maar, ook dat het veel plezier geeft om dingen samen te doen.” Heleen hoopt dat kinderen deze ervaringen meenemen in hun verdere leven en er bijvoorbeeld, als ze ooit zelf een baan hebben, ook voor open staan om mensen uit deze doelgroep te betrekken door ze een rol te geven in het bedrijf. Een volgende stap in de ontwikkeling van Prachtwerk zou kunnen zijn dat ook kinderen met een verstandelijke beperking die in een rolstoel zitten, betrokken zouden raken bij de school. “Dat is allemaal nog heel pril, daarover zijn we in gesprek met directeur Marie-José Tinebra.”

 

Ze horen erbij

Marie-José vindt dat de samenwerking met Prachtwerk op Kindcentrum Hoge Ven ‘heel veel’ oplevert. “Leerlingen en teamleden ervaren hoe het is om bijna dagelijks samen te leven met mensen die ‘anders’ zijn en zo leren we daarmee vertrouwd te zijn. Het neemt vooroordelen weg, we ervaren het als een verrijking. Ze horen er gewoon helemaal bij. Zo is het vanzelfsprekend dat ze er ook bij zijn tijdens het Hoge Ven Festival op 25 april.” De samenwerking verloopt mede zo soepel vanwege de goede begeleiding die de Prachtwerkers krijgen. “Heleen en haar collega’s weten precies hoe ze Bente, Willem, Lida, Miriam en de anderen moeten benaderen. Om het werk zo makkelijk mogelijk te maken, hebben ze werkkaarten voor hen gemaakt met pictogrammen die precies beschrijven wat ze moeten doen. Zelfs voor het opvouwen van de handdoeken is een instructiekaart.” Op de twee dagen per week dat ze er zijn, nemen de Prachtwerkers de school veel klussen uit handen. “Het levert ons veel op. Ik hoop dat het nog lang zo mag doorgaan.”

Chefkok Bas kookt soep voor het team van de Hoge Ven Chefkok Bas kookt soep voor het team van de Hoge Ven