Protocol verwijzing Voortgezet Onderwijs.
Schooladvies: waar kijken wij als school naar? Wij geven in een schooladvies aan welk type voortgezet onderwijs het beste bij de leerling past. Daarbij kijken wij onder andere naar: ● aanleg en talenten van een leerling; ● leerprestaties; ● de ontwikkeling tijdens de hele basisschoolperiode; ● concentratie, taakaanpak, motivatie en doorzettingsvermogen van een leerling.
Tijdpad:
Tijdens de 10 minutengesprekken van febr/mrt en mei/juni komen naast het bespreken van het rapport en de Cito/IEP-uitslagen ook voor de eerste keer de uitstroom richting VO aan de orde. We noemen dit een ‘voorzichtige’ indicatie. We verstaan hieronder dat als de leerling blijft presteren zoals dat op dit moment het geval is, het erop lijkt dat het zal uitstromen naar het genoemde type onderwijs. Er wordt gekeken naar leerprestaties, algehele ontwikkeling gedurende de basisschooltijd en de contacten en taakaanpak. Dit is geen definitief advies. De leerling volgt tenslotte nog meer dan een jaar basisonderwijs en daarin kan nog best veel veranderen.
2. Groep 8, oktober - informatieavond en leerlingen krijgen een VO-gids Er wordt een informatieavond georganiseerd om ouders te informeren over het verwijzingstraject vanaf groep 8. Er wordt informatie gegeven over de advies- en verwijzingsprocedure, de verschillende niveaus op het VO, open dagen en de eindtoets. In deze periode adviseren we leerlingen en ouders zich te gaan oriënteren op de VO-scholen in onze omgeving. Daarbij geven we het volgende mee:
Verder bezoekt groep 8, samen met de leerkracht, diverse VO-scholen in de omgeving.
3. Oktober - voorlopig adviesgesprek: Rond oktober vinden de voorlopig adviesgesprekken plaats. Het beeld richting uitstroom VO wordt steeds duidelijker. Wat gaat er al heel goed en hoe komt dat? Waar ligt groeipotentieel en hoe pakken we dat aan? Het laat nog steeds ruimte voor verandering, maar ouders en kinderen kunnen al wel gericht open dagen bezoeken van scholen die overeenkomen met dit advies.
4. Februari - reguliere IEP-toetsen In februari nemen we de reguliere IEP-toetsen af. We kijken of de uitslag van de toets in de lijn der verwachting ligt, een leerling een sprong vooruit gemaakt heeft of juist lager heeft gescoord dan verwacht. Deze uitslag bespreken we, zoals na iedere toetsperiode, met de leerling. Wat is er heel goed gegaan en hoe komt dat? Waar ligt groeipotentieel en hoe pakken we dat aan? Dan beraadt de leerkracht zich op het definitieve advies. Daarbij maakt de leerkracht gebruik van:
5. Februari - definitief schooladvies In februari (in ieder geval voor 1 maart) vindt het definitief schooladviesgesprek plaats. Dit is een gesprek van een kwartier. We bespreken de laatste toetsuitslagen, en andere punten die in het voorlopig adviesgesprek naar voren gekomen zijn. Meestal voldoet één gesprek, maar indien nodig kunnen er nog vervolggesprekken plaatsvinden. Met dit advies kan de ouder de leerling aanmelden bij het VO.
6. Maart - inschrijvingsweek middelbare scholen Begin maart meldt de ouder de leerling aan bij de VO-school die het beste bij het niveau en beeld van de leerling past.
7. Overdracht naar VO Nadat de leerlingen zijn ingeschreven op het VO vindt de overdracht plaats. Dat gaat middels een overdrachtsformulier. Hierin worden onder andere de stimulerende en belemmerende factoren op het leren van de leerling aangegeven. En als er andere specifieke situaties zijn die van belang zijn voor het leren of het welzijn van de leerling worden deze ook aangeven. Dit alles na toestemming van de ouder. In de meeste gevallen volgt er een warme overdracht, waarbij een afgevaardigde van het VO in gesprek gaat met de leerkracht van groep 8. In een enkel geval is de ouder daar ook bij aanwezig.
8. IEP Eindtoets Basisscholen nemen de verplichte eindtoets af tussen 15 april en 15 mei. Maar basisscholen hebben vóór 1 maart al een schooladvies gegeven.
9. Mei - uitslag IEP Eindtoets binnen: Eventueel adviezen heroverwegen Als een leerling de eindtoets beter maakt dan verwacht, gaan wij het schooladvies opnieuw bekijken. Wij kunnen er dan voor kiezen het schooladvies aan te passen. Een havo-advies kan bijvoorbeeld een havo/vwo advies of vwo-advies worden. Uiteraard gaat dit in goed overleg met de leerling, ouders en het schoolteam. Het belang van het kind staat bij ons altijd voorop! Met dit definitieve schooladvies kan een leerling naar een middelbare school van het ‘hogere’ type. Is het resultaat lager dan het schooladvies, dan wordt het schooladvies niet aangepast. Het schooladvies wordt automatisch omgezet naar een definitief schooladvies.
10.Leerlingen volgen op het VO De eerste 3 jaar ontvangen wij van de VO-scholen de voortgang van onze leerlingen. Soms zijn dat cijferlijsten, een geschreven brief van de leerling of het niveau waar de leerling nog steeds in zit of waar het naartoe gegaan is. Daar trekken we lering uit voor ons onderwijsaanbod en de advisering.
11. Bezwaar tegen het advies Zaken waarvan u van mening bent dat het anders kan, kunt u in eerste instantie bespreken met de leerkracht en/of de directie van de Hoge Ven. Mocht dit niet het gewenste resultaat opleveren kunt u contact opnemen met een van de vertrouwenspersonen van de Hoge Ven: Wendy Luca of Marieke van Duin. Veruit de meeste klachten over de dagelijkse gang van zaken in het kindcentrum kunnen in goed overleg opgelost worden. Wanneer het gesprek met het kindcentrum niet tot het gewenste resultaat leidt, kunt u contact opnemen met het College van Bestuur van Blosse of Surplus. Contactgegevens en de klachtenregeling is te vinden op de site www.surplus.nl en www.blosse.nl
Daarnaast kunt u ook op ieder moment contact opnemen met een van onze externe vertrouwenspersonen:
Blosse: Wilko Stoffelen. Hij is bereikbaar wilko.stoffelen@gmail.com en op telefoonnummer 06 30 79 96 73.
Klachtencommisise De route van een klacht is zowel voor Blosse als Surplus gelijk. Beide besturen zijn aangesloten bij de Stichting Onderwijsgeschillen. Ernstige klachten kunnen vervolgens aangemeld: Postbus 85191, 3508AD Utrecht. Tel: 030 – 280 95 90. E-mail: info@onderwijsgeschillen.nl |
ContactDoorbraak 24 1749 AM Warmenhuizen 0226-216020
Locatie | Volg ons ook op
Zoek in de site | De Hoge VenMissie en Visie Kennismaken
Schoolgids | Ouderparticipatie
Formulieren Opvang Bestuur
|